SÅ GÅR EN UTSTÄLLNING TILL
Förberedelser:
Någon dag innan utställningen kan det vara bra att klippa klorna, och kolla så kaninen är ren och fin. Ev borsta kaninen. Packa vattenskål/flaska + hö och göra i ordning transportburen. Sen är det inget mer man normalt behöver till kaninen.
På utställningen:
Oftast får man sina burnummer på utställningen, de brukar ligga på ett bord som oftast är nära ingången. Hittar du inte burnummren så var inte rädd för att fråga.
När du fått dina burnummer är det bara att leta på rätt du till rätt kanin, när kaninen väl är i buren behöver du inte göra något mer med den så nu kan ni passa på att titta på kaniner, fika osv. Och var inte rädd för att prata med människorna där, de allra flesta är väldigt snälla och trevliga men det kan vara svårt att veta vilka som är nya och därför är det svårt för de andra att ta kontakt först.
Vill du ha något att göra så prata med arrangörerna så kan du kanske hjälpa till att bära kaniner till domarna, sätta ut poängkort osv. Det finns mycket som ska göras.
I regel börjar domarna dömma kl. 09.00 och efter ett tag börjar poängkorten komma ut. När bedömningen är klar är det dags för prisutdelning. Antingen före eller efter prisutdelningen får man ta kaninerna ur burarna och börja packa ihop, man får även väldigt gärna hjälpa till att riva utställningen.
Hjälpa till:
Det finns mycket som behöver göras för att det ska kunna bli en utställning så oavsett erfarenhet, ålder osv finns det alltid något man kan göra. Speciellt om man är medlem i den arrangerande föreningen bör man om man kan hjälpa till att både bygga och riva utställningen för det är oftast det som föreningarna behöver mest hjälp med. Det finns både enklare arbeten som att sätta ut nummer skyltar, spåna/halma burarna och lite tyngre arbeten som att bära burar när det gäller byggandet av utställningen. Lika så vid rivningen finns enklare arbeten som att samla in nummer skyltar, tömma burar och lite tyngre jobb.
Vill ni hjälpa till men inte vet med vad så fråga första bästa ni får tag i, även om inte de vet så vet de nästan säkert vem som har koll på vad som ska göras.
Så ska stamtavlan fyllas i
Att ställa ut kaniner
Anmäl till en utställning:
Nedan kan ni se hur en anmälnings sedel ser ut, de finns att hämta HÄR.
Det enda som man inte får/behöver fylla i är katalognr, ålder (det räknar programmet ut själv). I regel får man bara skriva en ras och färg per anmälningssedel.
De olika utställningsklasserna:
Klass A – Vuxna djur
Djuren ska på bedömningsdagen vara minst 6 månader gamla.
Klass B – Ungdjur
Djuren ska på bedömningsdagen vara minst fyra månader gamla. Jätteraser, dit bland andra Belgisk Jätte och Fransk Vädur räknas, kan tävla som ungdjur fram till den dag de fyller 8 månader. Övriga raser kan tävla som ungdjur fram till den dag de fyller 7 månader.
Klass D - Avkastningsbedömning (Hona med ungar)
Hona med ungar som är 5-8 veckor (35-56 dagar). Alla ungar ska ha samma färg och teckning som mamman. Undantag finns för järngrå honor. Endast tecknade honor får ha både enfärgade och tecknade ungar.
Klass E – Familjegrupp (Stamdjur med avkomma)
Ett stamdjur med minst fem avkomlingar. Alla ska ha samma färg, teckning och hårstruktur. Undantag finns för järngrå djur.
Klass G – Elitgrupp
En grupp av fyra djur, som får sammansättas oavsett ras, färg, teckning, hårstruktur, kön och ålder. Djuren ska vara minst 4 månader.
Klass K – Produkter
Handarbeten framställda av angoragarn, kaninskinn eller andra produkter från kanin.
Klass M – Ungdjursgrupp
3-5 kullsyskon som är minst 8 veckor och högst 14 veckor. Djuren ska ha samma färg, teckning och hårstruktur.
Gårdskanin
Djuren behöver inte vara renrasiga och ha stamtavla.
Registreringsbedömning Klass A – Vuxna djur
Djuren ska på bedömningsdagen vara minst 6 månader gamla. De deltar ej i tävlingen, men bedömningskortet kan användas för avelsregistrering.
© Dalarnas Kaninavelsförening 2013